Hrvatska industrija u lipnju ostvarila rast prometa

Bez autora
Aug 10 2012

Hrvatska industrija u lipnju je zabilježila rast prometa na mjesečnoj razini za 5,5 posto, dok je na godišnjoj razini promet veći za 5,9 posto. Na godišnjoj je razini, nakon tri mjeseca pada, zabilježen rast prometa industrije. Kumulativni podaci za prvih šest mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju pak da je ukupni promet hrvatske industrije pao za 0,1 posto. Po podacima DZS-a, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi, u lipnju u odnosu na svibanj bilježi njihov pad za 17,8 posto, a pod utjecajem pada narudžbi sa domaćeg tržišta za 21,9 posto te pada sa stranog tržišta za 5,6 posto. U odnosu na lipanj 2011. narudžbe su pale za 1,7 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 14,9 posto, dok su naručitelji sa stranih tržišta svoje narudžbe smanjili za 1,7 posto. Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je na pad narudžbi na godišnjoj razini utjecao pad narudžbi trajnih proizvoda za široku potrošnju za 83,2 posto, narudžbi kapitalnih proizvoda za 21,4 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10 posto...

Hrvatska industrija u lipnju ostvarila rast prometaHrvatska industrija u lipnju je zabilježila rast prometa na mjesečnoj razini za 5,5 posto, dok je na godišnjoj razini promet veći za 5,9 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na godišnjoj je razini, nakon tri mjeseca pada, zabilježen rast prometa industrije. Kumulativni podaci za prvih šest mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju pak da je ukupni promet hrvatske industrije pao za 0,1 posto. Po podacima DZS-a, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi, u lipnju u odnosu na svibanj bilježi njihov pad za 17,8 posto, a pod utjecajem pada narudžbi sa domaćeg tržišta za 21,9 posto te pada sa stranog tržišta za 5,6 posto. 

U odnosu na lipanj 2011. narudžbe su pale za 1,7 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 14,9 posto, dok su naručitelji sa stranih tržišta svoje narudžbe smanjili za 1,7 posto. Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je na pad narudžbi na godišnjoj razini utjecao pad narudžbi trajnih proizvoda za široku potrošnju za 83,2 posto, narudžbi kapitalnih proizvoda za 21,4 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10 posto. 

Istodobno su na godišnjoj razini narudžbe intermedijarnih proizvoda porasle za 29,1 posto. Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi je u razdoblju od siječnja do lipnja zabilježila rast narudžbi za 11,7 posto prema istom razdoblju lani. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik